MEMORANDUM TO: OlgaKehis
National Wesather Sarvice

FROM: Nancy Briscoe

Senior Counselor for Environmenta Compliance
SUBJECT: Avallability of First Aid Trained Personnd a NOAA Fecilities
DATE: October 10, 2001

Y ou have asked for alegd opinion regarding when 29 CFR Part 1910.151 requires the Nationa
Weather Service (NWS) to provide an on-ste employee trained in firgt aid. Occupationa Safety and
Health regulations at 29 CFR Part 1910.151(b) date that:

In the absence of an infirmary, clinic or hospitd in near proximity to the workplace which is
used for the treetment of al injured employees, a person or persons shdl be adequately trained
to render firg ad. First ad supplies shal be readily available.

Inan OSHA Standard Interpretation Letter on the accessibility of a hospita or physician within the
prescribed terms of distance and travel time, OSHA has stated that:

...we recommend that a person trained in first aid be available on the Ste whenever professond
medica attention is more than eight minutes away from any point on the Ste. However, the
conditions on any particular job site may make this eight-minute guideline inadequate. If
employees are working with materids that could adversdly affect their breathing function, the
eight minute period istoo long.... and the employer should comply with the requirement for a
person trained in firgt ad to be available a the work site. When the hazards on awork ste are
of alesscritical nature, the trave time factor becomes less critical aso.

Pursuant to this interpretation, NWS must determine the nature and extent of the hazards posed at its
work sites and make decisons for each Ste according to this guidance. Where it is determined that
thereisarisk of ggnificant or severe injury and amedicd facility is more than eight minutes away, no
personnd shdl work adone and an employee should be on hand that istrained in first ad. For example,
if work is being undertaken on alive circuit syssem where dectrica shock is possible and professond
medica help is more than eight minutes away, then atrained first aid employee shal be present. On the
other hand, if the work involved is adesk job in an office setting with no extraordinary hazards and the
nearest medicd facility isfifteen minutes away, it is reasonable to alow the employee to work adone and
without the assistance of afirst aid trained employee being on hand.

On afind note, while not specificaly required under the OSHA standards, it is advisable thet the first
ad trained personnel required to be on hand dso be trained in CPR.



